Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym

    Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 96 osób

    Pyszna lekka sałatka. Doskonała na lunch w upalny dzień. Chrupiąca świeża marchewka, ogórek, kapusta w pikantnym czosnkowym sosie z chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 ząbków czosnku
    • 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
    • 1/2 papryczki jalapeno, wydrążonej z pestek i posiekanej
    • 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z limonki
    • 3 łyżki sosu rybnego
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 340 g makaronu ryżowego
    • 2 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 ogórek, przekrojony wzdłuż i posiekany
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
    • 4 liście kapusty pekińskiej
    • 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
    • 4 gałązki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Czosnek rozgnieść z kolendrą i papryczką. Dodać sok z limonki, sos rybny i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
    2. W osolonej wodzie ugotować makaron przez 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
    3. Makaron wymieszać z sosem, marchewką, ogórkiem, miętą i kapustą. Sałatkę podawać posypaną orzeszkami i udekorowaną miętą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis