Zupa z wołowiną po wietnamsku

    Zupa z wołowiną po wietnamsku

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 91 osób

    Ta zupa podawana jest razem z półmiskiem świeżych ziół, w towarzystwie sosów chili, hoisin i rybnego. W ten sposób każdy może sobie doprawić danie według uznania. Mięso przyrządzane jest w bardzo nietypowy sposób! Plasterki wołowiny muszą być bardzo cieniutkie, bo gotują się w gorącym wywarze już na talerzu. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 litry bulionu wołowego
    • 1 duża cebula, pokrojona w talarki
    • 6 plasterków świeżego imbiru
    • 1 trawa cytrynowa
    • 1 laska cynamonu
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
    • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki
    • 200 g świeżych kiełków fasoli
    • 1 szklanka świeżej bazylii
    • 1 szklanka świeżych listków mięty
    • 1 szklanka świeżej kolendry
    • 3 świeże papryczki jalapeno, pokrojone w krążki
    • 2 limonki pokrojone w kliny
    • 500 g makaronu ryżowego
    • 1/2 łyżki sosu hoisin
    • 1 kropla sosu chili
    • 3 łyżki sosu rybnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku zagotować bulion z cebulą, imbirem, trawą cytrynową, cynamonem i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
    2. Na półmisku ułożyć kiełki fasoli, miętę, bazylię, kolendrę, chili i kawałki limonek.
    3. Makaron ryżowy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić i podzielić na 6 miseczek - do każdej na wierzch dodać surowe plasterki wołowiny. Chochelką nalewać gorący wywar. Podawać razem z ziołami i sosami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis