Pieczywo na każdą okazję

    Pieczywo na każdą okazję

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 46 osób

    Prosty i szybki przepis (nie licząc wyrastania ciasta) na bułeczki. Z tego ciasta można zrobić włoski placek focaccia, bułeczki do hamburgerów lub do obiadu. W każdej wersji są pyszne i aromatyczne!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2,5 szklanki (310 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W miseczce drożdże rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut. Delikatnie natłuścić dwie blaszki.
    2. W misce dobrze wymieszać drożdże z cukrem, solą, olejem i szklanką mąki. Następnie dodawać resztę mąki, po 1/2 szklanki na raz, cały czas mieszając. Kiedy ciasto będzie gęste, przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Ciasto podzielić na 12 równych części i uformować małe bułki. Układać na blaszce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    5. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis