Gulasz z sarniny

    Gulasz z sarniny

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 83 osoby

    To danie robi wrażenie! Bardzo treściwy i aromatyczny gulasz pełen warzyw. Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 kg sarniny na gulasz
    • 3 cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 łyżka soli
    • 3 szklanki (700 ml) wody
    • 7 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 500 g pasternaku, posiekanego
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (60 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej i zrumienić mięso. Dodać cebulę, czosnek, sos Worcestershire, liść laurowy, tymianek i sól; zalać wodą. Przykryć i dusić przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
    2. Dodać ziemniaki i pasternak i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Dodać do gulaszu i wymieszać. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis