Zaloguj się Zarejestruj się

Gulasz z sarniny

To danie robi wrażenie! Bardzo treściwy i aromatyczny gulasz pełen warzyw. Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.

BUCHKO

Składniki
ilość porcji: 7 

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kg sarniny na gulasz
  • 3 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka soli
  • 3 szklanki (700 ml) wody
  • 7 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 g pasternaku, posiekanego
  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

  1. W dużym garnku rozgrzać olej i zrumienić mięso. Dodać cebulę, czosnek, sos Worcestershire, liść laurowy, tymianek i sól; zalać wodą. Przykryć i dusić przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
  2. Dodać ziemniaki i pasternak i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Dodać do gulaszu i wymieszać. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie