Makaron z warzywami po azjatycku

    Makaron z warzywami po azjatycku

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 216 osób

    Wspaniała potrawa typu stir fry. Szybko się przygotowuje i wyśmienicie smakuje. Ten przepis jest wegetariański, ale z powodzeniem można dodać trochę gotowanego kurczaka albo innego mięsa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu spaghetti
    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 100 g startej marchewki
    • 1/2 szklanki (45 g) czerwonej papryki, pokrojonej
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 szklanki (200 g) świeżych kiełków fasoli
    • 1/2 szklanki (50 g) dymki, posiekanej
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu drobiowego
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu hoisin
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    2. Na patelni albo w woku rozgrzać olej. Dodać pieczarki, marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i podsmażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodać kiełki fasoli i dymkę, i smażyć jeszcze przez minutę.
    3. W miseczce rozmieszać skrobię kukurydzianą z bulionem. Dodać do warzyw. Następnie dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
    4. Sos wymieszać z makaronem i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis