Jabłecznik Judy

    Jabłecznik Judy

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 341 osób

    To pyszne ciasto, które bardzo dobrze się przechowuje i łatwo je upiec. Można zmniejszyć ilość oleju i cukru jeśli ktoś woli lżejsze ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 200 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Ubić olej z jajami aż powstanie piana. Dodać cukier, mąkę, mielony cynamon, sodę, sól i wanilię, i dobrze wymieszać. Wmieszać pokrojone jabłka. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 40 minut. Studzić przez 10 minut. Polewa nie jest potrzebna.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis