Wegańska zupa grochowa

    Wegańska zupa grochowa

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Zrobione przez 381 osób

    Smaczna i łatwa zupa z zielonego grochu z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Bardzo sycąca i gęsta. Można dodać mniej grochu, albo dolać więcej wody, w zależności jaką konsystencję chcemy osiągnąć. Można również ją doprawić według uznania. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 liść laurowy
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 szklanki (400 g) suchego zielonego grochu
    • 1/2 szklanki (90 g) kaszy jęczmiennej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 litry wody
    • 3 marchewki, pokrojone
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, liść laurowy i czosnek, smażyć przez 5 minut. Dodać groch, kaszę, sól i wodę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    2. Dodać marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę i zioła. Gotować na wolnym ogniu przez kolejną godzinę, aż groch i warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis