Wegański sos do sałatek

    Wegański sos do sałatek

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszny kremowy sos do sałatek z tofu. Doskonale pasuje do wszelkich rodzajów sałaty. Lubię go również do pieczonych ziemniaków. Można eksperymentować ze smakiem, dodając różnego rodzaju ocet: jabłkowy albo z czerwonego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g miękkiego tofu
    • 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (10 g) posiekanej świeżej bazylii
    • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki sosu tamari

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Tofu wymieszać z oliwą na jednolity krem - konsystencją ma przypominać majonez.
    2. Dodać bazylię, ocet, sos tamari i sól, dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis