Wegańskie ciasto czekoladowe

    Wegańskie ciasto czekoladowe

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 731 osób

    Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto! Można użyć mąki ryżowej zamiast pszennej i dodać groszki czekoladowe lub/i orzechy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 23x12 cm

    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (20 g) kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka octu białego 5%
    • 1 szklanka (235 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Delikatnie natłuścić foremkę o wymiarach 23x12 cm.
    2. Mąkę przesiać z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodać olej, wanilię, ocet i wodę. Wymieszać, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
    3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 45 minut. Odstawić do przestudzenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ocet

    Ocet 5% można uzyskać rozcieńczając zwykły ocet 10% pół na pół z wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis