Gulasz z cielęciny w sosie pomidorowym

    Gulasz z cielęciny w sosie pomidorowym

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 98 osób

    Ten prosty przepis dostałam od swojej cioci wiele lat temu. To wciąż moje ulubione danie z cielęciny. Sos pomidorowy i wino sprawiają, że mięso jest soczyste i miękkie. Wspaniale smakuje z makaronem. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
    • 1 puszka (220 g) sosu pomidorowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać pokrojone mięso i zrumienić.
    3. Dodać sos pomidorowy i wino. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis