Czosnkowy kurczak

    Czosnkowy kurczak

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 35 osób

    Danie dla wielbicieli czosnku! Bardzo aromatyczny i smakowity pieczony kurczak z makaronem. Można użyć udek lub skrzydełek, niekoniecznie piersi z kurczaka. Podobnie z makaronem, tutaj wstążki szpinakowe, ale można je zastąpić dowolnym kształtem i wciąż będzie pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 10 główek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka białego wina
    • 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • 250 g makaronu szpinakowego wstążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Czosnek obrać i zgnieść. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać wino i obsmażyć czosnek. Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułożyć kurczaka. Oprószyć pieprzem, przykryć i piec przez 30-45 minut.
    3. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać pomidory z puszki, doprawić kolendrą. Wymieszać i zdjąć z ognia.
    4. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na półmisek. Polać sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć upieczonego kurczaka z czosnkiem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis