Jabłecznik Deb

    Jabłecznik Deb

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 285 osób

    Szybkie i łatwe ciasto jabłkowe. Wilgotne i sycące. Jeśli ktoś lubi może dodać do smaku cynamon.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 3 jajka, ubite
    • 450 g (3 i 1/2 szklanki) drobno pokrojonych jabłek
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • Polewa
    • 275 g (1 i 1/4 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 80 ml (1/3 szklanki) mleka
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, solą i sodą. Zrobić zagłębienie w cieście i dodać olej, jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać drobno pokrojone jabłka i orzechy. Wyłożyć do blachy o wymiarach 23x33 cm.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Polewać gorące.
    4. Polewa: w rondlu połączyć brązowy cukier z mlekiem i z masłem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 i 1/2 minuty, stale mieszając. Polewać ciasto gorącą polewą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis