Domowa tortilla

    Domowa tortilla

    3polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zrobienie w domu placka tortilla jest proste, nie trzeba ich kupować w sklepie. Potem wystarczy zawinąć do środka nadzienie i obiad lub lunch do pracy gotowy. Polecam też ciasno zwinąć tortillę z nadzieniem, pokroić na kawałki i dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 placków

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka margaryny
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Dodać margarynę i wysiekać, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę.
    2. Dodać wodę i zarobić ciasto. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody, po łyżeczce na raz, tak, aby ciasto uformowało jednolitą masę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut.
    3. Ciasto podzielić na 12 równych części i każdą rozwałkować na koło o średnicy około 20 cm.
    4. Na nienatłuszczonej patelni, na małym ogniu smażyć tortille do momentu, aż na powierzchni będą się pojawiać brązowe plamki. Odkładać na bok i przechowywać przykryte ściereczką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis