Serowy tort z szynką i szpinakiem

    Serowy tort z szynką i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 48 osób

    Niby tarta, niby zapiekanka - uczta dla wielbicieli słonych ciast z nadzieniem! Tutaj przekładają się warstwy szynki, mozzarelli, szpinaku, sera feta i ricotty. Wyśmienite danie na każdą imprezę!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 3/4 szklanki (90 g) mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 170 g masła pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka
    • 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
    • Nadzienie
    • 1,5 szklanki (370 g) sera ricotta
    • 120 g sera feta
    • 1 szklanka (80 g) startego parmezanu
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazyli
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano

    • 2 szklanki (220 g) startej mozzarelli
    • 250 g szynki w plasterkach
    • 300 g mrożonego szpinaku, odmrożonego i odsączonego
    • 1/2 słoika (220 g) pieczonych czerwonych papryk
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

      Ciasto:

    1. Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą i solą. Dodać masło i wysiekać z mąką tak, aby przypominało kruszonkę. Jajka zmiksować z wodą i wymieszać z ciastem. Zarobić na gładką i jednolitą masę. 2/3 ciasta uformować na spłaszczony okrąg, to samo zrobić z pozostałą 1/3 ciasta. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Nadzienie:

    3. W misce wymieszać ser ricotta z fetą, parmezanem, jajkiem i ziołami.
    4. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą część ciasta na koło o średnicy około 40 cm. Przełożyć do nienatłuszczonej tortownicy, wykładając ciastem dno i boki.
    5. Dno ciasta posypać połową mozzarelli. Następnie ułożyć warstwę szynki. Na to rozsmarować nadzienie serowe i posypać szpinakiem. Ponownie ułożyć warstwę szynki i delikatnie docisnąć. Następnie ułożyć pieczone papryki i posypać mozzarellą. Znów delikatnie docisnąć.
    6. Rozwałkować pozostałe ciasto i położyć na wierzch tortu. Zwilżyć brzegi ciasta i zlepić. Ciasto nie powinno wystawać poza brzeg tortownicy. Roztrzepać jajko i posmarować wierzch tortu. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch będzie przypieczony na złocisty kolor. Odstawić na 45 minut do przestygnięcia. Następnie zdjąć brzeg tortownicy i odczekać, aż zapiekanka całkowicie ostygnie.

    zamiennik

    Można dodać szynkę prosciutto zamiast zwykłej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis