Makaron w sosie ze świeżych pomidorów

    Makaron w sosie ze świeżych pomidorów

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 179 osób

    Nie ma nic przyjemniejszego niż aromat świeżych pomidorów! Oczywiście do sosu można użyć pomidorów z puszki, ale warto zadać sobie trudu, żeby przygotować danie ze świeżych. Naprawdę pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg pomidorów
    • 250 g makaronu nitki lub spaghetti
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1/4 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pomidory zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Odlać wrzątek i ponownie zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na kawałki.
    2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, ale nie dopuścić, żeby się zrumienił. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, do momentu, aż makaron będzie gotowy. Dodać bazylię.
    4. Makaron odcedzić, ale nie przepłukiwać zimną wodą. Wymieszać z oliwą z oliwek i dodać do sosu. Całość trzymać na minimalnym ogniu do momentu podania. Posypać startym parmezanem.

    Rada

    Do sosu można dodać pieczarki (podsmażyć razem z czosnkiem) albo cukinię.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis