Jabłecznik

    Jabłecznik

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 235 osób

    Do tego ciasta najlepiej pasują jabłka Granny Smith, ale można użyć swoje ulubione jabłka.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 115 g stopionego masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 jajko
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 125 g (1 szklanka) jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych w drobną kostkę
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 20x20 cm.
    2. W dużej misce wymieszać roztopione masło z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, a następnie mieszając dodać jabłka i orzechy. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec około 40 minut, lub do momenty, kiedy mały nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis