Ciasteczka shortbread z groszkami czekoladowymi

    Ciasteczka shortbread z groszkami czekoladowymi

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te ciasteczka są niesamowite! Nie zliczę ile razy proszono mnie o przepis. Wszyscy je uwielbiają. Pyszne czekoladowo-orzechowe! Ciasto można zamrozić, a po rozmrożeniu po prostu upiec!

    Składniki
    ilość sztuk: 25 ciastek

    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 225 g masła
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3/4 szklanki (125 g) groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
    3. W oddzielnej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki, cały czas mieszając. Na końcu dodać orzechy i groszki i wymieszać łyżką.
    4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (w dłoniach lub za pomocą łyżeczki) i nakładać je na suchą blachę w odległości 3-4 cm od siebie. Delikatnie rozpłaszczyć.
    5. Piec przez 15-20 minut na jasnobrązowy kolor. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis