Trójkolorowy pilaw

    Trójkolorowy pilaw

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Kolorowe danie z kurczakiem, czerwoną, żółtą i zieloną papryką, serwowane z szafranowym ryżem i pomidorami. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • 4 udka z kurczaka, bez skóry
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • olej do smażenia
    • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 350 g białego ryżu
    • 3 pomidory
    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryka
    • 1 żółta papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać kurczaka, cebulę i czosnek. Gotować przez około 20 minut, następnie wyjąć kurczaka. Do wywaru dodać kurkumę i odstawić.
    2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    3. W międzyczasie obrać i pokroić pomidory. Dodać do ryżu. Kurczaka i papryki pokroić na kawałki i dodać do ryżu. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty a ryż będzie sypki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis