Stir fry po wietnamsku

    Stir fry po wietnamsku

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 129 osób

    Szybkie i smaczne danie typu stir fry, oryginalnie zwane Thit Bo Xao Dau. Kawałki wołowiny smażone z zieloną fasolką w sosie sojowym. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 2 szklanki (220 g) zielonej fasolki
    • 1/4 szklanki (60 ml) bulionu drobiowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać czosnek z pieprzem, skrobią i łyżką oleju. Dodać wołowinę i wymieszać.
    2. W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając przez 2 minuty, aż będzie brązowe. Przełożyć do miski i odstawić.
    3. Do woka dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać fasolkę i bulion. Przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 4-5 minut. Dodać wołowinę i sos sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis