Ekspresowe ciasto czekoladowe

    DorotaBychowska

    Ekspresowe ciasto czekoladowe

    Zdjęcie do przepisu: Ekspresowe ciasto czekoladowe
    2

    Ekspresowe ciasto czekoladowe

    (38)
    45min.


    Zrobione przez 104 osoby

    Pyszne ciasto, które błyskawicznie się przygotowuje. Niezapowiedziani goście, niespodziewane wyjście na przyjęcie? To ciasto jest niezawodne!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 225 g masła
    • 1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1/2 szklanki (120 ml) maślanki
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich, posiekanych
    • Polewa
    • 115 g masła
    • 1/4 szklanki (60 g) gorzkiego kakao
    • 1/3 szklanki (80 ml) mleka
    • 3,5 szklanki (440 g) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku wymieszać kostkę masła z 1/4 szklanki kakao i wodą. Gotować na wolnym ogniu, do momentu, aż masło się rozpuści.
    2. W misce wymieszać cukier, mąkę, sodę i cynamon. Dodać mieszaninę z kakao i wszystkie składniki połączyć. Jajka ubić z maślanką i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać wanilię. Ciasto przełożyć do nienatłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 20 minut.
    4. Polewa:

    5. Na 5 minut przed końcem pieczenia, w rondelku rozpuścić masło z kakao i mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić i wymieszać z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą i gładką masę. Natychmiast rozsmarować na gorącym cieście i posypać orzechami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (38)

    Komentarze po polsku (2)

    DorotaBychowska
    6

    Świetne ciasto. Naprawdę polecam. Co prawda, piekło się nie 20 min a lekko ponad godzinę, ale efekt końcowy jest super. Ciasto jest wilgotne w środku. Polecam wszystkim, których dopadnie mały głód na coś słodkiego.  -  22 kwi 2015

    TeresaChrzanowska
    6

    super ciasto mniam mniam, pierwszy raz wyszło mi tak wilgotne ciasto. Prościutkie, niespodziewaNI GOŚCI RAZ DWA I JEST PYSZNE CIASTO  -  13 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis