Ekspresowe ciasto czekoladowe

    Ekspresowe ciasto czekoladowe

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 99 osób

    Pyszne ciasto, które błyskawicznie się przygotowuje. Niezapowiedziani goście, niespodziewane wyjście na przyjęcie? To ciasto jest niezawodne!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 225 g masła
    • 1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1/2 szklanki (120 ml) maślanki
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich, posiekanych
    • Polewa
    • 115 g masła
    • 1/4 szklanki (60 g) gorzkiego kakao
    • 1/3 szklanki (80 ml) mleka
    • 3,5 szklanki (440 g) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku wymieszać kostkę masła z 1/4 szklanki kakao i wodą. Gotować na wolnym ogniu, do momentu, aż masło się rozpuści.
    2. W misce wymieszać cukier, mąkę, sodę i cynamon. Dodać mieszaninę z kakao i wszystkie składniki połączyć. Jajka ubić z maślanką i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać wanilię. Ciasto przełożyć do nienatłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 20 minut.
    4. Polewa:

    5. Na 5 minut przed końcem pieczenia, w rondelku rozpuścić masło z kakao i mlekiem. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić i wymieszać z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą i gładką masę. Natychmiast rozsmarować na gorącym cieście i posypać orzechami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    TeresaChrzanowska
    6

    super ciasto mniam mniam, pierwszy raz wyszło mi tak wilgotne ciasto. Prościutkie, niespodziewaNI GOŚCI RAZ DWA I JEST PYSZNE CIASTO - 13 mar 2013

    DorotaBychowska
    5

    Świetne ciasto. Naprawdę polecam. Co prawda, piekło się nie 20 min a lekko ponad godzinę, ale efekt końcowy jest super. Ciasto jest wilgotne w środku. Polecam wszystkim, których dopadnie mały głód na coś słodkiego. - 22 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis