Udka na ryżu

    Udka na ryżu

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 279 osób

    Bardzo proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Ryżu nie trzeba wcześniej gotować, piecze się razem z kurczakiem. Zdecydowanie lepiej do tego przepisu pasują mniejsze udka!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1 łyżka wody
    • 1 szklanka (180 g) nieugotowanego białego ryżu
    • 60 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 szklanki (475 ml) wody
    • 6 udek kurczaka
    • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Bulion rozpuścić w łyżce wody.
    3. W misce wymieszać ryż z masłem, cebulą i 2 szklankami wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    4. Udka kurczaka ułożyć na ryżu, polać rozpuszczoną kostką rosołową i posypać przyprawą włoską. Piec przez 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, więc być może trzeba go będzie wydłużyć).

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis