Najlepsza pavlova

    Najlepsza pavlova

    5polubień
    2godz.


    Zrobione przez 85 osób

    Pyszny, lekki deser rodem z Australii. Bezowy torcik z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Najlepsze są maliny i truskawki, ale można użyć dowolnej kombinacji owoców. Wszyscy moi znajomi zachwycają się tym deserem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 białka
    • 1 szczypta soli
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) śmietany tortowej (36%)
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • 350 g świeżych malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem, a na nim odrysować ołówkiem dno tortownicy o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowio 3/4 szklanki cukru, cały czas ubijając, aż cukier się rozpuści. Pozostały cukier wymieszać ze skrobią kukurydzianą i delikatnie wymieszać z pianą, na końcu dodając sok z cytryny.
    3. Bezę rozprowadzić na pergaminie, w obrębie narysowanego koła, tworząc warstwę o grubości 0,5 cm. Resztę rozprowadzić na brzegach, aby były wyżej niż środek masy.
    4. Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku jeszcze przez 30 minut. Po przestygnięciu beza będzie twarda na zewnątrz i trochę wilgotna w środku.
    5. W misce połączyć śmietanę z cukrem pudrem i ubić na sztywną pianę. Pianę wyłożyć na bezę i udekorować malinami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis