Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

    Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

    14polubień
    8godz.36min.


    Zrobione przez 50 osób

    Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla. Będzie bardzo aromatyczny jeśli pozostawimy go w marynacie na całą noc! Wspaniale smakuje z pikantnym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 limonka
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
    • 1/4 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu Worcestershire
    • 1 łyżka cukru kryształu
    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.36min. 

    1. Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać sok i skórkę z czosnkiem, imbirem, chili, wodą, sosem sojowym, sosem Worcestershire i cukrem. Do marynaty włożyć kurczaka i obracać kilkakrotnie, aby go dobrze pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 do 24 godzin.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i natłuścić ruszt.
    3. Kurczaka grillować przez 6-8 minut na każdej stronie, do momentu, aż wewnętrzna temperatura osiągnie 80 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ElzbietaKotkiewicz
    0

    Szybkość przyrządzania/pomijam marnowanie w ciekawych składnikach/ - 29 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis