Sałatka z łososiem po tajsku

    Sałatka z łososiem po tajsku

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 51 osób

    Pyszna sałatka z pieczonym łososiem,w pikantnym sosie z dodatkiem azjatyckiego specjału - sosu rybnego. Polecam na każdą okazję!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 4 papryczki chili, posiekane
    • 700 g filetów z łososia
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 1 duży pomidor, pokrojony
    • 1 szklanka (40 g) posiekanej świeżej bazylii
    • 1 główka sałaty lodowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Sos rybny wymieszać z sokiem z limonki, cukrem i papryczką. Odstawić.
    3. Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć oliwą z oliwek. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestygnięcia na co najmniej 15 minut.
    4. Łososia przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać cebulę, pomidora i bazylię, polać sosem i wymieszać.
    5. Podawać na liściach sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis