Sałatka z kiełkami fasoli po tajsku

    (64)

    Pyszna, lekka i aromatyczna sałatka. Makaron udon to rodzaj japońskiego makaronu, który można kupić w sklepach z żywnością orientalną.


    Zrobione przez 59 osób

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 200 g makaronu udon
    • 1/2 szklanki (120 ml) masła orzechowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
    • 1/8 łyżeczki rozkruszonej lub posiekanej papryczki chili
    • 1 ogórek, pokrojony w słupki
    • 2 szklanki (200 g) kiełków fasoli
    • 2 marchewki, starte
    • 6 dymek, posiekanych
    • 1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 1 szklanka (145 g) prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Makaron gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
    2. W misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem, imbirem, czosnkiem, octem, sosem sojowym, olejem i chili na jednolity sos.
    3. Makaron wymieszać z ogórkiem, kiełkami, marchewką, cebulką i miętą. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać na liściach sałaty, posypane orzeszkami.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (64)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)