Udka kurczaka po tajsku

    Udka kurczaka po tajsku

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 160 osób

    Ten przepis powstał, kiedy zapragnęliśmy jakiegoś pikantnego, orientalnego dania. Z mało wyszukanych składników takich jak masło orzechowe, imbir i olej sezamowy udał się pyszny obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka (235 ml) sosu sojowego
    • 8 ząbków czosnku, rozgniecionego
    • 1 łyżka świeżego imbiru, rozgniecionego
    • 2 łyżki sosu chili
    • 1 kg udek kurczaka, bez skóry
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 4 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki dymki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W misce wymieszać sos sojowy z czosnkiem, imbirem i sosem chili. Dodać kurczaka i obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. W garnku rozgrzać olej sezamowy. Dodać brązowy cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut. Dolać marynatę i pół szklanki wody, zagotować.
    3. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut. Dodać masło orzechowe, dobrze wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Kurczaka przełożyć na półmisek, polać sosem i udekorować szczypiorkiem.

    sposób podawania

    Udka kurczaka najlepiej podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis