Wieprzowe żeberka po teksańsku

    Wieprzowe żeberka po teksańsku

    Zapisz do ulubionych
    13godz.30min.


    Zrobione przez 322 osoby

    Ten przepis to kulinarne mistrzostwo! Przygotowania wymagają trochę czasu, ale efekt jest fantstyczny! Jeśli dodacie na grill namoczonych wiórów drzewa, ich aromat sprawi, że żeberka będą wyśmienite!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • około 3 kg żeberek wieprzowych
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 1/4 szklanki (70 g) soli
    • 2,5 łyżki mielonego pieprzu
    • 3 łyżki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
    • 2 łyżki granulowanego czosnku
    • 1/2 szklanki (80 g) cebuli, posiekanej
    • 4 szklanki (950 ml) ketchupu
    • 3 szklanki (710 ml) gorącej wody
    • 4 łyżki brązowego cukru
    • pieprz kajeński do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka (115 g) wiórów drzewnych, namoczonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.30min. 

    1. Żeberka oczyścić i usunąć nadmiar tłuszczu. W misce wymieszać cukier z solą, pieprzem, papryką, łyżeczką pieprzu kajeńskiego i czosnkiem. Mieszanką przypraw obsypać żeberka. Układać w naczyniach żaroodpornych, przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. Piec bez przykrycia przez 3-4 godziny.
    3. Zebrać 5 łyżek tłuszczu z naczynia żaroodpornego i wlać do rondelka. Dodać cebulę i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie. Dodać ketchup i gotować przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać wodę i cukier, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę.
    4. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    5. Kiedy grill będzie gotowy, na węgiel drzewny dodać namoczone wióry. Natłuścić ruszt. Żeberka grillować przez 20 minut po dwa płaty na raz. Przez 10 ostatnich minut posmarować żeberka sosem. Nie wcześniej, bo się przypali!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis