Pieczony kurczak w sosie teriyaki

    Pieczony kurczak w sosie teriyaki

    1polubienie
    4godz.15min.


    Zrobione przez 566 osób

    Bardzo prosty i smaczny przepis na pieczonego kurczaka. Doprawiony sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak (około 1,5 kg), przekrojony na pół
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) sosu sojowego
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przeciętą stroną do dołu.
    2. Wymieszać cukier z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Powstałą marynatą polać kurczaka. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    4. Piec bez przykrycia przez 1 godzinę, często smarując marynatą. Gdy już jest gotowy, sprawdzić czy mięso nie jest już różowe w środku. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis