Pieczone żeberka w sosie barbecue

    Pieczone żeberka w sosie barbecue

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Zrobione przez 73 osoby

    Wspaniałe żeberka najpierw grillowane a potem pieczone w aromatycznym miodowym sosie z dodatkiem ketchupu. Jedno z tych dań, na które mówimy "palce lizać"!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 żeberek wieprzowych
    • 1 szklanka (235 ml) miodu
    • 1 szklanka (235 ml) ketchupu
    • 2 łyżki melasy
    • 1 butelka (500 ml) sosu barbecue

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    2. Natłuścić ruszt i grillować żeberka przez 12 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W misce wymieszać miód z ketchupem, melasą i sosem barbecue.
    4. Żeberka piec odkryte przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odsączyć tłuszcz. Żeberka pokryć sosem miodowym i piec przez kolejne 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie