Sałatka w stylu tabbouleh

    Sałatka w stylu tabbouleh

    Zapisz do ulubionych
    4godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja wersja tej tradycyjnej libańskiej sałatki z kaszką bulgur. Lekka, aromatyczna sałatka pełna warzyw prosto z ogrodu - pomidory, ogórki, cebulka i dużo, dużo pietruszki. Schłodzić przed podaniem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka (140 g) kaszy bulgur
    • 3 pomidory, pokrojone
    • 2 ogórki, obrane i pokrojone
    • 3 dymki, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/3 szklanki świeżych liści mięty
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
    • 2/3 szklanki (160 ml) oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 30 minut. Odcedzić.
    2. W misce wymieszać bulgur z pomidorami, ogórkiem, cebulką, czosnkiem, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis