Gulasz z polędwicy w sosie słodko-kwaśnym

    Gulasz z polędwicy w sosie słodko-kwaśnym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 20 osób

    Aromatyczny słodko-kwaśny gulasz z wieprzowiny z dodatkiem dyni, żurawiny i orzechów włoskich. Wspaniałe danie podawane z dzikim ryżem i zielonymi warzywami gotowanymi na parze. Kieliszek czerwonego wina dopełnia dzieła!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 500 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka (140 g) dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 cierpkie jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 1 szklanka (120 g) suszonej żurawiny
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku jabłkowego
    • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i zrumienić ze wszystkich stron, podsmażając przez 3-4 minuty. Dodać cynamon, sól i pieprz. Przełożyć na talerz.
    2. Na patelni podsmażać dynię przez 4 minuty. Jeśli potrzeba, dolać trochę oliwy. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać goździki, gałkę muszkatołową, jabłka, żurawinę i cukier. Smażyć przez 4-5 minut. Dolać sok jabłkowy, zmniejszyć ogień i dusić, aż jabłka będą miękkie. Dodać obsmażoną polędwicę i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem dodać orzechy włoskie.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis