Drożdżowy pierścień

    Drożdżowy pierścień

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 18 osób

    Zazwyczaj z tego przepisu robię bułeczki cynamonowe. Pyszne i pachnące! Tym razem uformowałam pierścień i ponacinałam ciasto, wykręcając każdy kawałek do środka. Powstał piękny wachlarz! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody
    • 1 cytryna
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 115 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 szklanka (100 g) cukru kryształu
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 4,5 szklanki (560 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 3/4 szklanki (90 g) orzechów pekan (lub włoskich), posiekanych
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowgo
    • 1 szklanka (120 g) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 15 minut. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    2. W dużej misce wymieszać drożdżową mieszankę z mlekiem, margaryną, solą, cukrem, jajkami, skórką cytrynową i 2 szklankami mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, cały czas mieszając. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 8 minut, aż będzie gładkie. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    3. Ciasto uderzyć o stolnicę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. W miseczce wymieszać cynamon z 1/4 szklanki cukru i orzechami. Mieszankę rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Zwinąć w rulon i zalepić brzeg. Końce rolady zlepić razem tak, aby utworzyć pierścień. Do zlepienia użyć odrobinę wody.
    4. Pierścień umieścić na natłuszczonej blaszce. Za pomocą ostrego noża ponacinać powierzchnię co 2-3 cm. Każdy nacięty kawałek skręcić do środka tak, aby ciasto układało się promieniście. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    6. Piec przez 25-30 minut, na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia na metalową kratkę.
    7. Lukier:

    8. W małej misce wymieszać sok cytrynowy z wanilią. Dodać 1/4 szklanki cukru pudru i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Stopniowo po łyżce dodawać cukier, cały czas mieszając, aż lukier zgęstnieje. Pokropić nim upieczony pierścień.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis