Żytnie ciasteczka

    Żytnie ciasteczka

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie, proste ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej. Proszku do pieczenia dodajemy tylko odrobinę, żeby nie było jej czuć. Naprawdę smaczne.

    Składniki
    ilość sztuk: 25 ciastek

    • 115 g masła
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (50 g) mąki żytniej
    • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Masło zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować lub wymieszać, dodając tyle wody, ile zabierze ciasto.
    3. Ciasto cienko rozwałkować. Im cieńsze, tym ciasteczka będą bardziej chrupiące. Szklanką wycinać krążki, a w środku każdego (za pomocą naparstka) wyciąć dziurkę (opcjonalnie).
    4. Piec na nienatłuszczonej blaszce na jasno brązowy kolor ok. 12-15 minut. Odstawić do przestudzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis