Weekendowe naleśniki

    Weekendowe naleśniki

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 58 osób

    Pyszne, pachnące naleśniki. Naszą rodzinną tradycją jest ich smażenie w świąteczne czy weekendowe poranki. Najlepiej smakują prosto z patelni, podawane z konfiturą lub musem jabłkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 żółtka
    • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 4 białka
    • 3 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce ubić żółtka. W oddzielnej misce przesiać mąkę z solą i cukrem. Do żółtek stopniowo dodawać mleko i mieszaninę z mąką. Następnie ciasto wymieszać ze śmietaną.
    2. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
    3. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta naleśnikowego, rozprowadzać równomiernie na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis