Hiszpański flan

    Hiszpański flan

    7polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 755 osób

    Pyszny hiszpański flan, który wszystkim będzie smakować! Również pięknie złoci się na talerzu....

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 3 jajka
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1 łyżka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średnim rondelku, na średnim ogniu, stopić cukier aż będzie płynny i złocisty. Ostrożnie wlać gorący syrop do okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm, obracając naczyniem, aby równomiernie rozłożył się na jego dnie i bokach. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować jaja. Dodać słodzone i niesłodzone mleko skondensowane i wanilię i zmiksować na gładko. Wlać mieszaninę z jajami do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    5. Przed podaniem delikatnie odwrócić na dużym talerzu z brzegami, gdy flan będzie zupełnie ostudzony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    to jest obrzydliwe xD - 22 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis