Pieczone udka z kurczaka

    Pieczone udka z kurczaka

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 300 osób

    Takie proste i takie dobre! Udka w sosie sojowym z dodatkiem ketchupu i miodu. Szybki obiad dla całej rodziny, wystarczy dodać ryż, świeżą sałatę i gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 kg udek z kurczaka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 szklanki (120 g) ketchupu
    • 1/4 łyżeczki miodu (lub syropu kukurydzianego)
    • 1 szczypta granulowanego czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Udka kurczaka opłukać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórą do góry.
    3. W miseczce wymieszać sos sojowy z miodem, ketchupem i czosnkiem. Powstałym sosem posmarować kurczaka, część zachować na smarowanie w trakcie pieczenia.
    4. Piec odkryte przez około 1 godzinę, co 15 minut smarując kurczaka sosem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis