Pasta z pestek słonecznika

    Pasta z pestek słonecznika

    6polubień
    20min.


    Zrobione przez 20 osób

    Bardzo smaczna i zdrowa pasta do kanapek. Ma lekko orzechowy posmak i wspaniale komponuje się zarówno z serem, wędliną, sałatą czy innymi dodatkami do chleba!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 280 g łuskanych pestek słonecznika
    • 1/2 szklanki (100 g) pasty tahini
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 łyżka posiekanej cebuli
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni przez 8-10 minut, cały czas mieszając, aż zbrązowieją.
    2. Ziarna przełożyć do miski i wymieszać z tahini, tak aby pasta pokryła wszystkie ziarna. Następnie rozłożyć je pojedynczą warstwą i odstawić do ostygnięcia.
    3. W międzyczasie wymieszać sok z cytryny z czosnkiem. Odstawić.
    4. Ziarna miksować w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do pojemnika, który można szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.

    rada

    Jeśli pasta będzie bardzo gęsta, można dodać łyżkę wody.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis