Rogaliki bez cukru

    Rogaliki bez cukru

    Zapisz do ulubionych
    57min.


    Zrobione przez 75 osób

    Delikatne rogaliki z nadzieniem z orzechów i suszonych owoców. Niesłodkie ciasto na bazie serka śmietankowego, bez sztucznych dodatków i polepszaczy. Naturalnie słodkie!

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 225 g margaryny
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 3 szklanki (345 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • Nadzienie
    • 1 szklanka (320 g) konfitury morelowej (niskosłodzonej)
    • 1 szklanka (165 g) rodzynek, posiekanych
    • 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich, posiekanych
    • 2 łyżki mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Margarynę utrzeć z serkiem śmietankowym. Dodać wanilię i mąkę, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Wymieszać rodzynki z orzechami i cynamonem.
    4. Ciasto podzielić na 4 części. Na lekko posypanej mąką stolnicy, pomiędzy dwoma arkuszami papieru woskowanego rozwałkować każdą część na cieniutkie koło o średnicy około 25-30 cm.
    5. Każde koło z ciasta posmarować cienką warstwą konfitury morelowej (około 2 łyżki). Posypać 1/4 mieszanki z orzechami.
    6. Każde koło podzielić na 16 trójkącików. Każdy trójkącik zwijać od brzegu do środka. Układać na lekko natłuszczonej blaszce. Blaszkę można wyłożyć pergaminem.
    7. Piec przez 15-17 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.

    rada

    Nadzienie można przygotować w blenderze na funkcji siekania. Wrzucić całe orzechy i rodzynki, posypać cynamonem i nacisnąć start.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis