Włoskie ciasteczka Strufoli

    Włoskie ciasteczka Strufoli

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miodowe, smażone kulki lub pałeczki. Trochę jest przy tym bałaganu, ale zabawa przednia! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 2 szklanki (450 ml) oleju roślinnego
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) miodu
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3 łyżki orzechów piniowych (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zgłębienie i wbić jajka. Dodać sól i zagnieść na jednolite ciasto.
    2. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić ciasto na paski o szerokości około 1 cm, a następnie paski pokroić na 1 cm kawałeczki.
    3. Każdy kawałeczek ciasta uformować w kulkę wielkości orzecha laskowego.
    4. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C.
    5. Wrzucać po 3 kulki na raz. Smażyć na rumiano, często odwracając je drewnianą łyżką. Kulki wyjąć i osączyć z tłuszczu.
    6. W rondelku wymieszać miód z cukrem i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    7. Stopniowo dodawać usmażone kulki (po około 1 szklance na raz) i gotować przez 1 minutę, od czasu do czasu mieszając.
    8. Przełożyć na tacę. Gdy nieco przestygną, posypać orzeszkami piniowymi i cukrem pudrem i zlepiać razem po 5-8 sztuk.

    Rada

    Kulki zachowają świeżość przez tygodnie, jeśli będą przechowywane w chłodnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis