Włoskie ciasteczka Strufoli

    (3)

    Miodowe, smażone kulki lub pałeczki. Trochę jest przy tym bałaganu, ale zabawa przednia! Smacznego!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 2 szklanki (450 ml) oleju roślinnego
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) miodu
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3 łyżki orzechów piniowych (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zgłębienie i wbić jajka. Dodać sól i zagnieść na jednolite ciasto.
    2. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić ciasto na paski o szerokości około 1 cm, a następnie paski pokroić na 1 cm kawałeczki.
    3. Każdy kawałeczek ciasta uformować w kulkę wielkości orzecha laskowego.
    4. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C.
    5. Wrzucać po 3 kulki na raz. Smażyć na rumiano, często odwracając je drewnianą łyżką. Kulki wyjąć i osączyć z tłuszczu.
    6. W rondelku wymieszać miód z cukrem i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    7. Stopniowo dodawać usmażone kulki (po około 1 szklance na raz) i gotować przez 1 minutę, od czasu do czasu mieszając.
    8. Przełożyć na tacę. Gdy nieco przestygną, posypać orzeszkami piniowymi i cukrem pudrem i zlepiać razem po 5-8 sztuk.

    Rada

    Kulki zachowają świeżość przez tygodnie, jeśli będą przechowywane w chłodnym miejscu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)