Truskawkowe tiramisu dla dwojga

    Truskawkowe tiramisu dla dwojga

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 76 osób

    Tiramisu po włosku znaczy "poderwij mnie". Ten lekki, wyśmienity deser robię od 17 lat na każdą naszą rocznicę ślubu. To moja autorska wersja bez surowego jajka i z dodatkiem świeżych truskawek, podawana na musie truskawkowym. Delicioso! Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g świeżych truskawek
    • 1/2 szklanki (55 g) cukru pudru
    • 1 szklanka (225 g) serka mascarpone
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej 36 %
    • 2 łyżki likieru kawowego
    • 18 biszkoptów
    • 1/3 szklanki (80 ml) przestudzonej kawy espresso
    • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Truskawki pokroić na plasterki. Dwie duże zachować w całości do dekoracji.
    2. W blenderze zmiksować 1/2 truskawek z cukrem pudrem. Odstawić.
    3. W misce wymieszać serek mascarpone z 1/4 szklanki śmietany, 1/4 szklanki cukru i likierem. Miksować przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje.
    4. Na paterze ułożyć 6 biszkoptów i lekko posmarować je 1 łyżeczką kawy espresso. Na biszkoptach rozsmarować 1/2 masy serowej, a na niej ułożyć połowę pokrojonych truskawek.
    5. Następnie warstwy powtórzyć: biszkopty, kawa, masa i truskawki. Na wierzch ułożyć pozostałe biszkopty.
    6. W misce wymieszć 1/4 szklanki śmietany z 2 łyżkami cukru. Zmiksować przez 1 minutę. Powstały krem rozsmarować na wierzchu tiramisu. Oprószyć kakao i udekorować całymi truskawkami.
    7. Do dwóch salaterek nałożyć przygotowany wcześniej mus truskawkowy, przekroić tiramisu na pół i przełożyć na mus.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ten przepis na ciasto jestbardzo dobry - 31 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis