Truskawkowe tartaletki

    Truskawkowe tartaletki

    Zapisz do ulubionych
    3godz.40min.


    Zrobione przez 40 osób

    Przepis na babeczki lub tartaletki z nadzieniem truskawkowym. Używam gotowych babeczek, więc szybko i łatwo się je robi. A jeszcze lepsze z bitą śmietaną! Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) soku jabłkowego
    • 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 1 szczypta soli
    • 12 tartaletek lub babeczek o średnicy 10 cm, upieczonych
    • 500 g świeżych truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

      Polewa:

    1. W rondelku wymieszać cukier z sokiem jabłkowym, skrobią i solą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić na 10 minut.
    2. Na każdej tartaletce rozprowadzić niewielką ilość polewy i układać na niej truskawki (można je uprzednio pokroić w plasterki). Truskawki dokładnie polać polewą. Wstawić do lodówki na 2-4 godziny. Podawać z bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis