Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

    Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 410 osób

    Pyszne i proste ciasto truskawkowe. Dwie warstwy truskawek na kruchym cieście i bita śmietana na wierzchu. Mniam!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1 kg świeżych truskawek
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 70 g margaryny
    • 1 jajko
    • 2/3 szklanki (160 ml) mleka
    • 2 szklanki (450 ml) śmietany tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Truskawki pokroić w plasterki, zasypać 1/2 szklanki cukru i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 20 cm.
    3. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Posiekać margarynę i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą w grudki. Dodać roztrzepane jajko i mleko, wymieszać na jednolitą masę.
    4. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor. Przestudzić. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno.
    5. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Na jednej połowie rozprowadzić połowę bitej śmietany (opcjonalnie) i połowę truskawek, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę truskawek i pokryć bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis