Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

    Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 75 osób

    Super przepis na lato. Fantastyczne ciasto z truskawkowo-rabarbarowym nadzieniem. Na wierzch można przygotować albo ciasto francuskie, albo kruszonkę. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    • 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 500 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 6 łyżek (45 g) tapioki (lub mąki kukurydzianej)
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka cukru kryształu do dekoracji
    • Kruszonka (opcjonalnie)
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. 1 częścią ciasta francuskiego wyłożyć głęboką blachę do tarty.
    2. Wymieszać rabarbar z truskawkami, skórką pomarańczową, cukrem i tapioką. Nałożyć tę mieszaninę do przygotowanego spodu. Przykryć drugą częścią ciasta i skleić brzegi. Posmarować po wierzchu mlekiem i posypać łyżką cukru.
    3. Piec w 205 stopniach C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
    4. Zamiast drugiej części ciasta francuskiego, mieszaninę owocową można przykryć kruszonką. W tym celu należy wymieszać mąkę z cukrem. Dodać posiekane masło i wymieszać w pacach. Mieszanina ma być grudkowata. Wyłożyć ją na nadzienie owocowe i wstawić do piekarnika. Piec jak w punkcie 3.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis