Truskawkowy raj

    Truskawkowy raj

    Zapisz do ulubionych
    6godz.40min.


    Zrobione przez 37 osób

    Dostałam ten przepis od bratowej. Wyśmienity na popołudniowe letnie przyjęcie. Świeże truskawki zmiksowane z cukrem na mus i zamrożone na upieczonym kruchym spodzie z orzechów włoskich. Pyszne, aromatyczne i lekkie.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 115 g masła
    • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich, posiekanych
    • Masa truskawkowa
    • 2 białka
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 300 g truskawek
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej 36%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +6godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

    1. Mąkę wysiekać z cukrem i masłem, aż utworzą się grudki ciasta. Dodać orzechy.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. 2/3 ciasta wyłożyć do foremki o wymiarach 23x33 cm i piec przez 20 minut.
    3. Masa truskawkowa:

    4. W misce wymieszać białka z cukrem, truskawkami i sokiem z cytryny. Miksować przez 10 minut.
    5. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę i dodać do truskawkowej masy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony, przestudzony spód. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.

    zamiennik

    Można użyć mrożonych truskawek - wtedy trzeba dodać 2/3 szklanki cukru zamiast całej szklanki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis