Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów

    Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów

    6polubień
    3godz.15min.


    Zrobione przez 240 osób

    To wspaniały przepis na sos do spaghetti w sezonie na pomidory! Można zrobić większą ilość i zamrozić! W wersji dla mięsożernych do sosu można dodać np mieloną karkówkę.

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 4 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 3 kg pomidorów, posiekanych
    • 2 łyżki suszonego oregano
    • 2 łyżki suszonej bazylii
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 2 łyżki soli
    • 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 170 g koncentartu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. W wolnowarze na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i zieloną paprykę.
    2. Dodać pomidory, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotować przez 2-3 godziny, często mieszając.
    3. Odstawić do przestygnięcia. Przekładać do litrowych pojemników i zamrozić.
    4. Przed podaniem sos wymieszać z koncentratem pomidorowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    - - 14 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis