Wegetariański gulasz z dynią

    Wegetariański gulasz z dynią

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 81 osób

    Nawet mój mięsożerny chłopak zajada się tym gulaszem ze smakiem! Doskonała potrawa, która pasuje do rozmaitych diet. Obieranie dyni może być wyzwaniem, ale odkryłam, że zwykły obierak do marchewki sprawdza się najlepiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 2 łyżki przyprawy chili
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka kminku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 duże pomidory, obrane i pokrojone
    • 1 średnia dynia, obrana i pokrojona w kostkę
    • 1 szklanka (250 g) fasoli pinto, ugotowanej lub z puszki
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 chlebki pita

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać cynamon i chili, i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać czosnek i kminek, smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać sok z cytryny i pomidory. Wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
    2. Dodać dynię, fasolę i wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać, jeśli potrzeba dodać odrobinę wody. Gulasz powinien być gęsty.
    3. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Położyć chleb pita i pogrzać przez 1 minutę z każdej strony. Gulasz podawać z ciepłym chlebkiem pita.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis