Niemieckie herbatniki Springerle

    Niemieckie herbatniki Springerle

    Zapisz do ulubionych
    12godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Piekę te herbatniki od 30 lat i moja rodzina je uwielbia. To tradycyjny przepis na niemieckie ciasteczka, który należał do mojej teściowej. Specjalny wałek ze wzorkami można znaleźć w sklepach internetowych.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 4 jajka
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (25 g) nasion anyżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.30min. 

    1. Jajka zmiksować aż będą bardzo jasne. Dodać cukier i masło, zmiksować na puszystą masę
    2. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i wymieszać.
    3. Ciasto zagniatać, aż będzie jednolite. W razie potrzeby dodać trochę więcej mąki.
    4. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    5. Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm na stolnicy oprószonej mąką, a następnie wałkiem springerle odcisnąć wzorki (opcjonalnie). Pokroić na ciasteczka.
    6. Czystą kuchenną ściereczkę posypać anyżem i położyć na niej ciasteczka. Zostawić na noc aby wyschły - nie przykrywać!
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Piec przez 12-15 minut.
    8. Odstawić do przestudzenia.
    9. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (im dłużej tym będą bardziej aromatyczne).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis