Wiosenna sałatka ze szpinaku i truskawek

    Wiosenna sałatka ze szpinaku i truskawek

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 305 osób

    Prosta i zaskakująco smaczna sałatka. Szpinak z truskawkami w słodko-winnym sosie z ziarenkami maku. Spróbujcie sami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g świeżego szpinaku, opłukanego
    • 10 truskawek, pokrojonych w plasterki
    • Sos
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu (lub mniej, do smaku)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 szklanki (80 ml) białego octu winnego
    • 1/2 szklanki (115 ml) oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)
    • 1 łyżka maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W misce wymieszać szpinak z truskawkami.
    2. W blenderze zmiksować cukier z solą, octem i olejem na jednolity sos. Dodać mak i wymieszać. Sosem polać szpinak z truskawkami i wymieszać.

    Dodatki:

    Można dodać połowę pokrojonej w piórka czerwonej cebuli i posypać sałatkę uprażonymi migdałami w płatkach. Uwaga: sałatka na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze, bo truskawki się marynują w sosie. Dlatego należy ją jeść świeżą. Można ewentualnie schłodzić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Świetny przepisik, gratulacje...................................... - 25 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis