Wiosenne Biscotti

    Wiosenne Biscotti

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże i lekkie włoskie ciasteczka. Pachnące skórką pomarańczową, z chrupiącymi orzeszkami, białą czekoladą i żurawiną.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 55 g masła
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1 łyżka skórki pomarańczowej
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 białko
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 55 g białej czekolady, pokrojonej na kawałeczki
    • 1/2 szklanki (60 g) suszonej żurawiny
    • 1 i 1/4 szklanki (160 g) pistacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W misce utrzeć masło z cukrem, skórką i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i białko, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem i solą i stopniowo dodawać do masy, mieszając drewnianą łyżką. Dodać czekoladę, żurawinę i pistacje, wymieszać. Przykryć i chłodzić przez 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    3. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej połowy uformować bochenek o długości około 30 cm i szeroki około 5 cm. Ułożyć na blaszce w odległości 5 cm jeden od drugiego.
    4. Piec przez 30 minut. Odstawić do przestudzenia. Następnie pokroić bochenki ukośnie na plastry szerokości 2-3 cm. Ponownie przełożyć na blaszkę.
    5. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę, aż całkowicie wystygną. Przechowywać w szczelnie zamknietym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis